fbpx

Korvamato, josta ei pääse eroon

by 31 touko, 2018

Se fiilis, kun jonkin asian ei vaan voi antaa olla. Se on hemmetin ärsyttävää, mutta samalla myös vahva ajuri.

Mistä kaikki on lähtöisin?

Vuonna 2010 lappeen Rannan kehdossa, Skinnarilassa, tehtiin taikoja. Kolme tekniikan opiskelijaa olivat päättäneet rakentaa kaasulämmitteisen peräkärrypaljun. Valmista tuli ja tulevat opiskelubileet olivat jo nurkan takana. Jotain vielä kuitenkin puuttui?

Ville oli aamuhämärässä ajamassa töihin, kun välähti. Tehdään paljutarjotin pelastusrenkaasta ja läntätään tähän levyt juomapidikkeiksi. Rengas haettiin Motonetista ja Sami, loihti soveltuvat levyt renkaaseen kiinni. Hurmos oli taattu!

Kuten kunnon opiskelijabileisiin kuuluu, palju ja tarjotin olivat kovassa käytössä sekä useamman testaajan puntarissa. Yksi kylpijöistä olin minä. Ensituntumien jälkeen: “Jätkät teidän pitäisi kaupallistaa tämä!”.

Muutama testimalli ja kaverinkauppa tuli tehtyä, mutta ajan myötä homma kuihtui ja työelämä kutsui.

Vastapainoa etsimässä

Opiskeluaikana perustin yrityksen. Tavoitteena oli luoda teorialle käytäntö ja mikseipä hieman tienatakin siinä sivussa. Eipä siitä mitään sen suurempaa liiketoimintaa tullut, mutta oppia ja epämukavuusalueelle astumista sitäkin enemmän. Siemen kylvettiin – haluan olla yrittäjä tulevaisuudessa jossakin muodossa.

Loppuvuonna 2011, otin toistamiseen hypyn yrittäjän maailmaan perustamalla Boss Korhosen kanssa Joulukotiin.fi -palvelun. Yksinkertaisuudessaan tämä yritys myi joulukuusia verkkokaupasta kotiovelle. Nyt saat nauraa.

Vuonna 2012 aloitin Nokialla sosiaalisen median tuotantopäällikkönä. Työn kuormitus oli melkoista ja huomasin nollaavani ajatukseni vastakohtien parissa. Jos töissä piti suunnitella tai tehdä hiljaista tietotyötä, vapaa-aika sujui parhaiten salilla, remontin tai muiden fyysisten askareiden parissa. Vastaavasti, jos päivät menivät asioiden juoksemisessa, niin illat sujuivat lukemisessa, leffojen parissa ja ajatusten hautomisessa.

Yksi näistä sivuaskareista oli Tubtenderin mieleenpalautus. Olin edelleen sitä mieltä, että tämä kannattaisi kaupallistaa. Otin yhteyksiä Villeen ja Samiin asian tiimoilta. Lähdetäänkö jatkamaan siitä, mihin jäätiin?

Kun vika on korvien välissä

Aloitimme työstämään herrojen kanssa Tubtenderia vuonna 2013. Pyörittelimme ideoita, kokeilimme ulkopuolista muotoilijaa ja muutama pieni protokin tuli tehtyä. Pienellä budjetilla ja kädet savessa.

Haastavaa tässä oli kuitenkin se, että kaikki olivat päivätöissä ja vapaa-aikana asioiden edistäminen ei ole kaikkein helpointa etäyhteydellä. Tubtender jäi jalkoihin ja aktiivinen kehitys lopetettiin.

Onko vika minussa, mutta en päässyt asiasta irti. Koin edelleenkin, että tästä voisi olla johonkin.

Paluu yrittäjäksi

Etsiskelin vuonna 2014 uusia haasteita. Kerroin ajatuksistani Antille ja puoli tuntia lounaan jälkeen Teemulta tuli mielenkiintoinen keskusteluehdotus. Hyppäsin partneriksi sähköisen liiketoiminnan asiantuntijakonserniin, Sofokukseen, pystyttämään Helsingin toimipistettä.

Tubtender liittyy myös tähän maailmaan.

Tubtenderin avulla etsin lähtökohtaisesti vastapainoa digimaailmaan. Toisaalta, haluan kehittyä ja ymmärtää fyysisen tuotteen koko elinkaaren ja arvoketjun – aina fyysisen tuotteen suunnittelusta lopputuotteeksi. Haluan olla valmistajan ja kauppiaan saappaissa, ymmärtää pullonkaulat ja haasteet ainakin perustasolla. Uskon vahvasti, että tällä on vaikutusta päivätyöhöni ja pystyn auttamaan Sofokuksen asiakkaita entistä paremmin.

Ratkaiseva piste

Elettiin vuotta 2016 ja päätin, että nyt tai ei koskaan. Tämä on tehtävä pois häiritsemästä. Päätös aiheutti sen, että tutustuin sattumalta teollisen muotoilun ammattilaiseen Tappiin. Jostain syystä hänkin innostui aiheesta. Johtuneeko parista oluesta, mutta asiaa lähdettiin työstämään.

Lukuisten kokeilujen, suunnitteluahdinkojen ja epäonnistumisten jälkeen palat alkoivat loksahtaa paikalleen – näistä lisää myöhemmissä kirjoituksissani.

Onko tinnitys hävinnyt?

Ei. Tubtender pyörii edelleen päässä ja tuntuu siltä, että kierrokset vain kasvavat. Asia, jonka olen kuitenkin huomannut, että tämä tasapainottaa päivätyötäni ja kotirauhaa merkittävästi. Tuloksia syntyy ja olen jopa kuullut kollegani sanovan “tykkäävän tästä uudesta Tomista”. Selkeästi mieli tarvitsee vastapainoa jaksaakseen.

Tubtenderin kaupallisena tavoitteena on myydä yksi kappale tuntemattomalle henkilölle täyteen hintaan. Pahimillaan tästä tulee takkiin parikymppiä, mutta hei, harrastukset maksavat aina.

Päätavoitteena on päästä eroon korvamadosta.

Sharing is caring <3
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

TUBTENDER

Suomalainen kelluva juomateline Tubtender paljuihin ja porealtaisiin.

Tubtender Oy (1013619-8)

Avainlippu ja Design From Finland - Kelluva juomateline Tubtender

OTA YHTEYTTÄ

Voit olla meihin yhteyksissä yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse [email protected]

Tietosuojaseloste
Toimitusehdot
Kokoonpano & käyttöohjeet